Kinderboekenschrijfster
Joke van der Kamp

Joke van der Kamp (1959) is freelance tekstschrijver en redacteur. Ze schrijft en redigeert teksten voor bedrijven en bladen. Ze schreef drie boeken over Pelle: Het grote boek van Pelle, Pelle is een held en Pelle kan het zelf wel.

Hoe ontstaat een verhaal?

Ik heb een verzameling schriftjes en notitieboekjes, waar ik van alles in bewaar. Mijn eigen ideen schrijf ik erin, maar ook uitspraken van mensen die mij treffen, gehoord op de radio, in de winkel, in de trein. Of ik maak een notitie over situaties of beelden die me op de een of andere manier raken. Ook intrigerende krantenstukjes, foto's of tekeningen in tijdschriften die me aanspreken, knip ik uit en plak ik in zo'n boekje.

Schriftjes

Eens in de zoveel tijd ga ik dan wat zitten neuzen in die schriftjes en soms kom ik dan op een idee voor een verhaal. Ik ga dus vaak uit van dingen die echt gebeurd zijn, maar bij de uitwerking en om er een mooi afgerond verhaal van te maken, laat ik er mijn fantasie natuurlijk vrolijk op los.

Een Pelle-verhaal begint altijd met een heel concreet beeld van Pelle. Ik zie hem voor me in een bepaalde situatie. Dat beeld interesseert me, ik wil graag weten wat er aan de hand is en vraag me af hoe Pelle zich in die situatie verder zou gedragen. Dat weet ik niet precies, maar wel zo ongeveer. Ik denk er dan vaak aan, op de fiets, in de tram, bij het eten koken, en gaandeweg wordt steeds helderder waar het verhaal zich afspeelt, wat er gebeurt, en hoe Pelle reageert.

Benieuwd

Als ik echt begin met schrijven, ben ik er in gedachten dus al een tijd mee bezig geweest. Het eerste hoofdstukje zit dan wel in mijn hoofd. Maar wat gebeurt er dan? Dat weet ik niet, maar daar ben ik wel benieuwd naar. Eigenlijk begint het bij elk nieuw hoofdstukje weer van voren af aan. En zo kom ik stap voor stap, hoofdstuk voor hoofdstuk, verder. En er is maar n manier om te weten te komen hoe het verhaal afloopt: gewoon doorschrijven.

Verhaalfragment
Illustratrice
Lessuggesties
Recensies

© Maartje Geels