Gitarist/componist
Gerrit de Boer

Gerrit de Boer is gitarist/componist. Hij schrijft kinderliedjes en geeft workshops en concerten op basisscholen. Daarnaast speelt hij in de BZT-band in de BZT-show op Z@pp.

Hoe ontstaat een liedje?

Liedjes ontstaan bij mij altijd weer op verschillende manieren. De ene keer vanuit een ritme of een melodie, dan weer vanuit een tekstregel of misschien gewoon een onderwerp, een thema.

Ik ben altijd op zoek naar de eenvoud, hoewel ik me bij instrumentale muziek ook weleens laat gaan en lekker moeilijk doe. Maar bij liedjes voor kinderen is één goed idee meer dan genoeg voor een liedje. Als het basisidee goed is, schrijft het liedje zich vanzelf. Als ik er veel moeite voor moet doen, is er iets niet goed. Meestal gooi ik het dan helemaal weg. Het kan gebeuren dat zo'n idee jaren later wel een goede bestemming krijgt.

Sfeer vangen

Eenvoud dus. Bij Pelle-liedjes is dat helemaal belangrijk. Daar mag geen woord en geen noot te veel in staan. De Pelle-liedjes zijn heel snel ontstaan. Joke las mij een hoofdstuk van een Pelle-verhaal voor en na elk hoofdstukje heb ik meteen geprobeerd op de gitaar de sfeer te vangen. Ook had ik dan al wel een idee over het onderwerp. Meestal was dat iets wat Pelle net beleefd had of over hoe hij zich voelt. De tekstideeën komen er dan ook wel. Het moeten zinnetjes zijn die Pelle zelf ook bedacht zou kunnen hebben.

De Pelle-liedjes zijn kort en hebben veel herhaling. Daar heb ik voor gekozen omdat ik de liedjes zo makkelijk aan de kinderen kan leren tijdens een voorstelling. Als je een Pelle-liedje twee keer gehoord hebt, kun je het vaak al meezingen. Om het spannend te houden probeer ik het steeds anders te zingen.

Een week blij

Als het me weer gelukt is om een lied te schrijven dat helemaal klopt, ben ik daar zeker een week erg blij van. Ik test het liedje op mijn dochter van twee en een half. Als ze begint te lachen en te dansen, weet ik dat ik goed zit.

Geluidsopnames
Schrijfster
Foto's
Reacties
Contact