Illustratrice
Els van Egeraat

Els van Egeraat (1960) is werkzaam als illustratrice van kinderboeken. Ze werkt voor verschillende uitgeverijen en maakt om met nieuwe technieken te experimenteren ook vrij werk.

Hoe ontstaat een tekening?

Het illustreren van een boek gaat als volgt: een uitgever benadert mij en stuurt me een manuscript toe. Dat lees ik een paar keer goed door. Als het om veel tekst en illustraties gaat, laat ik het een paar dagen op me inwerken.

Warm bad aan het eind van de dag

Mijn ideeŽn krijg ik vooral door goed om me heen te kijken. Ik ben dus eigenlijk altijd aan het werk: mensen op straat, kinderen en ouders op school als ik mijn zoontje wegbreng, mijn zoontje zelf natuurlijk, situaties op een terrasje, kortom: de 'schoonheid' van het alledaagse en de humor ervan inzien. De dagelijkse wandelingen met mijn hond en een warm bad aan het eind van de dag doen ook wonderen! Dat werkt vaak beter dan staren naar een leeg vel.

Bij een historisch boek is het een ander verhaal. Ik pluis dan eerst de bibliotheek, internet en mijn eigen boekenkast goed uit, maak schetsen en leg de boeken aan de kant. Bij elk boek geldt wel dat de details die beschreven worden moeten kloppen.

Bos bloemen, cd of boek

Als ik het gevoel heb dat ik genoeg in mijn hoofd heb om op papier te zetten, begint het echte werk: schetsen. Dit vind ik eigenlijk het leukste deel. Het is belangrijk een goede verdeling te maken van de illustraties in het boek. Ik ben meestal vrij om bepaalde gedeelten te illustreren.

Zijn de schetsen naar mijn zin en zit er 'ziel' in - zo noem ik dat voor mezelf - dan is het een kwestie van uitwerken. Ik zet de tekeningen met pen/penseel, inkt op en met aquarel- of acrylverf ga ik ze inkleuren.

Als ik klaar ben gaat alles per aangetekende post naar de uitgever. En ik ga de stad in om mezelf een bos bloemen, cd of boek cadeau te doen.

Verhaalfragment
Schrijfster
Foto's
Lessuggesties
Recensies