De pers over Pelle kan het zelf wel

"Pelle is een levensecht, lastig en toch ook wel weer lief kind, waarover ik in de toekomst graag nog meer zou (voor)lezen. Niet 'lekker stout', maar écht en bijna onoverkomelijk stout. Dat is echt weer eens wat anders."
Judith Eiselin, NRC Handelsblad


"Pelle beleeft dingen die de nachtmerrie van ieder kind zijn. De sfeer van de avonturen heeft iets van de veelbekroonde televisieserie De Daltons, waarin ook echte kinderen met snotneuzen en geschaafde knieën rondlopen, die kattenkwaad uithalen of zichzelf verrukkelijk in de nesten werken."
Pjotr van Lenteren, de Volkskrant


"Pelle is schuchter, impulsief en ondernemend tegelijk en dat is een spannende mix waar meer in zit. Ik verwacht daarom nog wel een nieuw boek met Pelle-verhalen van Van der Kamp. Zij beschikt over de stijl, flair en fantasie om zo'n vervolgdeel neer te zetten."
Peter de Boer, Trouw


"Het innemende brutale kereltje raakt keer op keer verzeild in situaties waar hij zichzelf nauwelijks meer uit kan redden. Pelle beleeft verschillende avonturen in de vijf voorleesverhalen van het boek. Avonturen die kinderen van Pelle's leeftijd zeker zullen aanspreken."
Peter Staal, De Gelderlander


"Joke van der Kamp heeft een prettige schrijfstijl. Alle verhalen boeien direct en blijven de aandacht vasthouden. Ook zijn de verhalen mooi opgebouwd. De verschillende gebeurtenissen volgen elkaar logisch op en leiden tot een natuurlijk einde. Er zit veel vaart in de verhalen en toch blijft er genoeg ruimte om te belichten hoe Pelle zijn avonturen ervaart. 'Pelle kan het zelf wel' past in de traditie van 'Knofje' van Burny Bos en de boeken over Robin van Sjoerd Kuyper. Omdat Pelle iets ouder is dan die twee kinderboekenhelden, sluiten zijn avonturen goed aan bij de belevingswereld van kinderen die de kleuterleeftijd net zijn ontgroeid."
Naomi, www.leesfeest.nl


"[…] de verhaaltjes zijn zo overtuigend en ontwapenend geschreven en Pelle is zo helemaal geen opgefokte branie dat je je als lezer graag gewonnen geeft. Heerlijk om voor te lezen."
Herman Kakebeeke, Leesidee Jeugdliteratuur


"De vijf voorleesverhalen hebben een duidelijke spanningsboog en laten zich, onder meer door de levendige dialogen, goed voorlezen. De gevoelens van Pelle (en zijn ouders) worden goed beschreven en zullen erg herkenbaar zijn. Het boekje is mooi vormgegeven en de vlot getekende zwartwitillustraties met geel als steunkleur sluiten goed aan op de tekst."
Drs. A.W.M. Duijx, Biblion


"De verhalen zijn avontuurlijk, warm en mooi geschreven. Ze zijn heerlijk om voor te lezen en houden de spanning er goed in."
sm, Stichting Lezen


Pelle kan het zelf wel werd opgenomen in de longlist van De Gouden Uil Jeugdliteratuurprijs 2004.


 Ga terug naar alle recensies.

Verhaalfragment
Schrijfster
Illustratrice
Foto's
Lessuggesties